Konsten att bli klok

Tänkte berätta lite om Föreläsningen av Stefan Einhorn igår. Den var logisk och enkel! Inget avancerat alls men väldigt bra!

Klokhet, är inte den som är smartast, mest intelligent, eller kan mest fakta. Klokhet är- visdom- Hur bra man är på Problemlösning.
Kan man lösa problem på bra sätt, då är man klok!

Det finns två typer av visdom
1. Analytisk
2. inituitiv


Analytisk
visdom är saker baserade på fakta, regler och studier medan Inituition är magkänslan -Det första som känns rätt att göra i en viss situation. Och den kan man oftast lita på! (Bortsett från när det är fördommar och annat dumt inblandat som kan komma i vägen för magkäslan. För det är förståss inte så klokt)

Han menade att vemsomhelst kan bli vis och att det är något vi kan öva upp genom att vara metodisk och lyhörd. Det är en egenskap som vi alla kan utveckla.

Några av egenskaperna som utvecklar detta är:

Ödmjukhet
Att kunna sätta sig in i andras situationer och försöka förstå.
Tillexempel när man bråkar med någon, istället för att gala och skrika och bara se det från sin egen sida ”Jag har rätt, du har fel”– inställningen ska man istället känna empati. Och se det utifrån den andras perspektiv. Oftast så kan man förstå! (För hur ofta löser man problem och kommer fram till något vettigt när man är arg och skriker?? Men försöker man förstå den andra är det mycket lättare att lösa problemet)
Kommer ni ihåg när man hade diskussionsuppgifter i skolan? Man blev uppdelad på två grupper, den ena gruppen  för, det andra mot. Och så skulle man argumentera och diskutera saken i fråga. Tillexempel abort. Vilken sida man än står på själv så kommer man alltid på argument till både parterna.

Nyfikenhet
-Oftast framställs nyfikenhet som något dåligt, (vilket det är om man vill höra om andras misslyckande) Men för det mesta är nyfikenhet något bra, det är så man lär sig! So keep being curious! ;)

Kreativitet
-Tillexempel vita lögner, som är OK när man gör det för någon annans bästa. Tillexmpel till barn.


Han menade också på att det är bra att känna till egenskaperna som kan förhindra en att bli visare...

Att bara tänka på sig själv!
Talesättet att det känns bättre att ge än att få är bevisat att det faktiskt är så! 
Att ge utsöndrar något i vår hjärna som får oss att må bra. Det är lika mycket njutning i att ge som det är när man äter en god middag eller av sex!

•Ondska
Alla människor har ondska inom sig. Vi alla är både goda och onda. Det gäller att veta sina onda sidor och handskas med dom.

Han illustrerade det med en Indianhövding som inte visste hur han skulle göra inför ett svårt val, han sa att det kändes som att han hade två vargar inom sig, en god och en ond som, bråkade med varandra. Enkelt, sa hans far, Det beror på vilken av vargarna du väljer att mata.

Tankar
Dom kan man inte sytra över!
Han gav oss i uppgift att inte tänka på någonting under 10 sek. - Svårt! man tänkte på allt möjligt eller så tänkte man på att man inte skulle tänka. Hehe.. Sen testade han igen, med att vi fick tänka på precis vad vi ville i 10 sek, förutom en sak!! En Rosa elefant. Vad tror ni man tänkte på??



Mycket handlade också om Konsekvenser. Precis ALLT man gör, har konsekvenser som kommer ikapp en förr eller senare. Det kan vara både bra och dåliga.

Så i stort sätt menade han på att med hjälp av att kunna använda dessa egenskaper så kan vi bli bättre ledare, medarbetare och medmänniskor om vi väljer att växa i visdom. För den finns redan inom oss, men det är upp till oss om vi väljer denna väg. 




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0