Drömmar, mardrömmar, verklighet ?

Nu skriver jag ett inlägg om sjuka saker igen.. :P hehe.. Ni tror säkert jag är helt tokig. Men man kollar närmare på olika ämnen när man själv är med om saker.
Och jag tycker dessa fenomen är intressanta! Även om man tror på det eller ej.

Jag tänkte skriva ett inlägg om de olika tillstånden då det både fascinerar och skrämmer mig.
(jag har själv bara varit med om sömnparalys och inte nåt av de andra) 
Ni som är intresserade av sådant, läs, ni andra skit i det :P 


Sömnparlys

När vi sover går vi in i REM-sömn under tiden vi drömmer som mest intensivt. Vad som händer när man sover är att kroppens alla muskler kopplas bort, allt detta så att vi inte ska kunna springa runt och exempelvis göra oss illa medan vi drömmer. Dom enda muskler som fortfarande funkar är ögon-, hjärt- och andningsmuskler.
Att få en sömnparalys innebär att kroppen fortfarande sover fastän att vi har vaknat och är vid medvetande. Man befinner sig i ett stadium där man varken drömmer eller är helt vaken. Kroppen har "förlamats" och går inte att röra hur mycket man än försöker, det enda som man faktiskt kan röra är ögonen. (man man inte ens prata/skrika hur mycket man än försöker) Sömnparalyser upplevs som väldigt obehaglig för att dom oftast kommer med hallucinationer. Att vara vaken och samtidigt inte kunna kontrollera sin egen kropp framkallar oftast enorm ångest och oroskänslor. Dessa hallucinationer kan te sig på olika sätt. När man hallucinerar under en sömnparalys känner man oftast en väldigt ond närvaro i rummet, som att någon iakttar en. Vanligt är också att man ser en gestalt, ett spöke, ett monster eller något annat väldigt obehagligt som närmar sig en och som i dom flesta fall känns väldigt hotfulla. Om dom är tysta, skrattar eller pratar med en kan variera från en sömnparalys till en annan, gemensamt för nästan alla paralyser är dock att dom skrämmer livet ur en. Det är också väldigt vanligt att du fysiskt känner någon röra vid dig, det kan vara allt från att någon försöker slita täcket av dig till att någon faktiskt sitter på dig. Denna upplevelse känns helt verklig! Förr i tiden trodde man att en sömnparalys var en demon som sätter sig på den sovandes bröst och därmed framkallar den omtalade maran som ibland uppstår i samand med en paralys. (jag har läst om olika sorters sömparalyser och jag råkar ha dom värsta, för jag får ALLT av det som kan uppkomma, ser. hör och känner!! Har tidigare skrivit om det här och här)
Vem som helst kan drabbas av det, när som helst i livet. Det finns dock några faktorer i ens liv som kan påverka. Inom dessa faktorer ingår bl.a övertrötthet, stress, dåliga sömnrutiner, koffein och ett gäng andra saker. En sömnparalys håller på olika länge från gång till gång och från person till person, men den går över av sig själv. Efter en liten stund släpper "förlamningen" i kroppen och då brukar även hallucinationerna upphöra.



Alien abduction

-Personer som påstått sig ha blivit bortförda av utomjordingarna. Upplevelsen/föreställningen av att ha blivit hämtad av utomjordingar och förd bort från jorden; antingen till ett rymdskepp eller till deras hemplanet. Många beskriver ungefär samma förlopp. T.ex att de vaknat i sängen av att någonting befinner sig i rummet, varefter de finner sig paralyserade; oförmögna att vare sig röra på sig eller ropa efter hjälp. Många beskriver även hur de svävat upp från sängen, och tagits upp till en okänd plats, där de sedan blir utsatta för olika experiment, Både fysiska och psykiska. Och att bortförarna kommunicerat telepatiskt med dem. Somliga upplever att de får olika implantat installerade i kroppen. Sexuella upplevelser så som ofrivilliga/framtvingade orgasmer är också vanligt.



Out of body experience

Personer som ser sin kropp uppifrån och vad som händer i rummet i övrigt, trots att kroppen ibland har varit medvetslös. Många som varit med om UKU menar att upplevelsen är lätt drömsk till sin natur - till exempel att de har kunnat byta utsiktspunkt fritt i rummet - men att de är verkligare än drömmar.



Hypnopomp & Hypnogoga hallucinationer

hypnogogiska tillståndet (bilder och ljud/röster/musik som flashar förbi) är hallucinationer som uppkommer i samband med uppvaknandet. Tillståndet antas uppkomma genom ett ofullständigt uppvaknande från REM-sömn, där effekten blir att delar av hjärnan fortfarande befinner sig i REM-sömn när man är vaken, och att man alltså drömmer vaken. Hypnopompa hallucinationer kan förekomma som isolerat fenomen, men kan också vara ett delsymptom i vissa sömnstörningar, i första hand narkolepsi. Sömnparalys förekommer ofta tillsammans med hypnopompa eller hypnagoga hallucinationer, och det sammanhänger med att den bakomliggande uppkomstmekanismen, det vill säga ett ofullständigt uppvaknande från REM-sömn, är gemensam för både sömnparalys och hypnopompa hallucinationer.



Astral Projektion

Man lyfter kroppen i sömne och svävar upp ur sin egen kropp, själen kan lämna kroppen och besöka andra dimensioner. Vissa kan uppleva det här "tvärtom" också, att man "sugs" ner till golvet i madrassen.

 

Mara

Mara kallades en känsla av kvävning, beklämning eller tryckande tyngd över bröstet, som uppkommer i sömnen. Den medför ofta ett häftigt uppvaknande med ängslan och oro. Av "maran" skapade folktron tidigt ett trolldomsväsen, som omtalas redan i de fornisländska sagorna och som kallades Nattmaran. I Norden tänkte man sig maran i form av en kvinna som smyger sig in i sovrummet på natten, genom nyckelhålet eller minsta lilla springa, och sedan sätter sig grensle över den sovandes bröst (att "ridas av maran"). Ordet har också givit upphov till uttrycket mardröm för hemska drömmar.

Lucid dreams

Klardröm är drömmar där man helt eller delvis är medveten om att man drömmer. Denna klarhet inträder då personen upptäcker att det som händer i drömmen inte är fysisk verklighet och kan i detta jämföras med en hallucination. Förmågan till klardröm är vanligast hos barn, men är något som oftast försvinner när man blir äldre. Att upptäcka att man drömmer är dock något man kan träna sig till. Graden av klarhet i klardrömmarna varierar, den kan exempelvis vara på en hög nivå vilket innebär att man är helt medveten om att allt som händer i drömmen är en skapelse av det egna undermedvetna.


 



Kommentarer
Postat av: Sofie

..jag tycker det är jätteintresseant!!! :D

2010-11-18 @ 19:49:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0